Nyt tuulemaan: sote-toiminnanohjaus kuntoon pala kerrallaan!

Sote-tuotantokoneessa on käyntihäiriö: tehot ovat hukassa ja asiakaskokemus on kehno! Miksi tehokkaan toiminnanohjauksen tuominen sote-alalle on kerta toisensa jälkeen epäonnistunut?

Olen 25 vuoden urani aikana nähnyt monia murroksia pohjoismaisessa sote-IT:ssä. Palvelut sähköistyivät jo yli 20 vuotta sitten, ja kehitys on sen jälkeen saattanut sote-palveluita käyttävän kansalaisen näkökulmasta näyttäytyä vauhdikkaaltakin. Kaikki tämä on kuitenkin vain pintakiiltoa! Sote-ICT-palveluita on uudistettu määrätietoisesti vuosikymmeniä, mutta toiminnanohjauksesta on alettu tosissaan puhua vasta viime vuosina.

Viimeiset reilut kymmenen vuotta työskentelin konsulttina sote-toimijoiden ja toimialan tukena merkityksellisissä kehityshankkeissa. Moni niistä liittyi tietojärjestelmien uudistuksiin, joissa usein yritettiin tehostaa ja yhdenmukaistaa toimintaa organisaatioyksiköiden yli. Aivan liian usein unohdettiin, että muutoshankkeiden tulisi lähteä järjestelmien sijaan toiminnan kehitystarpeista ja että epäonnistuminen on liki varmaa ilman jämäkkää muutosjohtamista.

Julkisen soten asiakas- ja potilastietojärjestelmät eivät kautta linjan ole onnistuneet tehostamaan tuottajien toiminnanohjausta, eikä erityisesti kotimaisia APTJ-järjestelmiä ole suunniteltukaan tähän tarkoitukseen. Jostain syystä myös toiminnanohjausta tukevien lisäosien kehittäminen, kuten myös yritykset kattavan toiminnanohjauksen rakentamiseksi toimialariippumattomien ERP-alustojen pohjalta, ovat toistuvasti ajautuneet ongelmiin.

Viime vuoden lopussa jätin konsultin uran tällä erää taakseni ja päätin seuraavan ammatillisen haasteeni liittyvän sote-tietojärjestelmiin. Tiedän, että aiemmat epäonnistumiset eivät muuta sitä tosiasiaa, ettei sote-palvelutuotannosta saada tehoja irti ilman kehittynyttä toiminnanohjausta. 

Mutta miten onnistua? Uskon, että elefantti on syötävä paloina: toimivat työkalut rakentuvat modulaarisesti, tarvittaessa erikoisala kerrallaan, toki aina keskeisiin pääjärjestelmiin integroituen.

Siksi tartuin innolla uuteen ammatilliseen haasteeseeni: aloitin 24. helmikuuta Integritas Oy:n toimitusjohtajana ja osakkaana. Laitamme sote-toiminnanohjauksen kuntoon aloittaen näiden jo markkinoilla olevien tuotteiden hyödyntämisestä:

Pirkko – optimoi potilaan hoitojakson avovastaanottotoiminnassa
Perhepirkko – ainutlaatuinen systeemisen lastensuojelun työväline

Viemme nämä toiminnanohjauksen tuen ratkaisut uudelle tasolle – ja kansainvälisille markkinoille. Tavoitteena on tehostaa sote-palvelutuotannon johtamista, kohdentaa resursseja fiksummin ja parantaa työntekijäkokemusta. Mutta ennen kaikkea nostaa asiakas ja potilas toiminnan keskiöön.

Tämän lupaan. Nyt alkaa lunastaminen!

Jouko Kuisma
Toimitusjohtaja
Integritas Oy