Solutoksen kehittämispäällikkö Jukka Huttunen huolehtii järjestelmäkehityksestä ja hallinnoi tietojärjestelmien projekteja ylätasolla. Työssä auttaa ymmärrys sekä terveydenhuollosta että ohjelmistoista.
Lääketieteen opinnoista tutkijauralle ajautuneena Jukka Huttunen toimi yli kymmenen vuoden ajan erilaisissa psykiatrian tutkimusprojekteissa ennen kuin päätyi töihin Solutokseen.
– Satuin hyvään saumaan, kun yrityksessä tarvittiin lisäapua. Hyppäsin mukaan juuri, kun aloimme saada ensimmäisiä asiakkaita, Jukka muistelee.
Tällä hetkellä Jukka toimii Solutoksen kehittämispäällikkönä ja pitää tietojärjestelmäkehityksen langat käsissään vastaten järjestelmäkehityksen etenemisestä oikeaan suuntaan.
– Työni vastaa rakennusinsinöörin hommaa. Kun tehdään taloa, pitää huolehtia, että lopputulos myös näyttää talolta. Sama koskee järjestelmiä.
Asiakkaan ymmärtäminen on ensiarvoista
Jukalla on paljon kokemusta erilaisten ohjelmistojen kehityksestä, ja hän on kiinnostunut erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä tietojärjestelmien rajapinnan sujuvoittamisesta.
– Minulla on kokemusta molemmista puolista, jolloin pystyn toimimaan ikään kuin tulkkina asiakkaan ja tietojärjestelmien rakentajien välillä. Terveydenhuolto on monelle vieras kenttä, ja harva tietää, millaista työ alalla oikeasti on, Jukka avaa.
On hyvä ymmärtää käyttäjää pystyäkseen rakentamaan järjestelmiä, joista on aidosti hyötyä. Jukan aiempi kokemus lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen esimies- ja kehitystehtävistä tukee myös työssä.
– Johto ja työntekijät katsovat asioita eri näkökulmasta. On iso lisäarvo, että ymmärrän molempia.
Tietotekniikka luontevaksi osaksi terveydenhuoltoa
Vuosien varrella tietojärjestelmien projektinhallinnan monipuolisuus on kirkastunut. Tuoteomistajan roolissa kehittyy ja oppii koko ajan. Jukka on innostunut päästessään työllään vaikuttamaan siihen, että terveydenhuoltoon ja psykiatriaan saadaan uusia ja parempia toimintatapoja.
– Meillä on Solutoksella vahva yhteiskunnallinen näkökulma, ja haluamme tehdä maailmasta paremman. Saamme työllämme kehitettyä toimintaympäristöämme, Jukka kertoo.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä leimaa Jukan mukaan hieman negatiivinen vire. Tietotekniikka on mukana kaikkien ihmisten elämässä, jolloin se olisi hyvä saada luontevaksi osaksi myös terveydenhuoltoa.
– Tietojärjestelmät mielletään usein potilastyöstä erilliseksi, välttämättömäksi pahaksi. Olisi kuitenkin hienoa, jos mahdollisuudet tietojärjestelmien hyödyntämisessä oman työn tukena korostuisivat.
Hyvinvointialueiden muutos on väistämättä myös iso tietojärjestelmien muutos.
– Jää nähtäväksi, miten tämä muutos pystytään hyödyntämään, Jukka pohtii.