Perustin Integritasin (ent. Solutos) yhdessä psykiatri Veijo Nevalaisen ja psykiatrian professori Jyrki Korkeilan kanssa vuonna 2012.
Lähtökohtana oli meidän kaikkien palava intohimo uudistaa Suomen terveydenhoitoa – erityisesti psykiatrista avohoitoa – viimeisimmän tutkimustiedon mukaiseksi. Jyrki oli suora linkki viimeisimpään tutkimustietoon. Veijo taas toi valtavan käytännön kokemuksen sekä kliinisestä työstä että terveyspalveluiden johtamisesta, mikä tulee hienosti esiin hänen blogissaan vuodelta 2018. Minä taas oman taustani ansiosta oivalsin, ettei käytössä tosiasiassa ole sellaista tietoa eikä tietojärjestelmää, jolla esimerkiksi psykiatrisia palveluita voidaan johtaa.
Lähdimme yhdessä parantamaan maailmaa kehittämällä tietojärjestelmän, joka ohjaa hoitoa suositusten mukaiseksi ja samalla mahdollistaa palvelutuotannon tehokkaan johtamisen. Välitimme alkuun myös vuokrapsykiatreja, jottei lääkäripula olisi toiminnan kehittämisen esteenä. Halusimme uudistaa lääkärivuokrauksen toimintatapoja.
Tavoitteemme oli heti alussa tehdä sopimuksia, joissa merkittävä osa palkkiosta olisi sidottu todennettuun toiminnanmuutokseen, jota tehdään yhdessä asiakkaan kanssa PIRKKO®-tietojärjestelmän ja osaavien kliinikoiden tuella. Kehitimme myös systeemisen työn menetelmätyökalun Perhepirkon, joka on nyt käytössä usealla hyvinvointialueella lastensuojelussa. Vuokralääkäritoiminta kasvoi valtavan nopeasti. Kasvu vauhdittui entisestään Kari Lappalaisen tullessa toimitusjohtajaksi vuonna 2019. Vuokralääkäritoiminnan muuttaminen oli kuitenkin yllättävän vaikeaa. Vaikka siihen liittyi jo tuolloin jatkuva tyytymättömyys, joka on viime aikoina kasvanut aivan uuteen mittaluokkaan. Osin aiheestakin, mutta pääosin turhaan. Koska vuokralääkäritoiminta voisi fiksusti hankittuna tuottaa myös selkeää lisäarvoa.
Kohti uutta aikakautta
Myimme vuokralääkäritoiminnan Mehiläiselle vuonna 2022, jolloin palasin itse takaisin toimitusjohtajaksi. Tuosta eteenpäin olemme keskittyneet ohjelmistoratkaisujemme kehittämiseen ja myyntiin.
Ratkaisujen myynnin osalta tilanne on tällä hetkellä lievästi sanottuna nurinkurinen. Uutisista saamme lukea hyvinvointialueiden jatkuvasti kasvavista alijäämistä. Johtamisjärjestelmien suhteen tilanne on kuitenkin käytännössä edelleen sama kuin aloittaessamme vuonna 2012. Vieläkään ei tiedetä, toteutuuko potilaiden hoito suositusten mukaan vai menevätkö resurssit alhaisen terveyshyödyn hoitoihin. Tämä on mielestäni ehdottomasti suurin syy jatkuvasti kasvaviin sotemenoihin. Suoraa asiakastyötä suhteessa henkilötyövuosiin syntyy liian vähän, eikä iso osa siitä kohdennu oikeaan aikaan, oikealle asiakkaalle, oikealla tavalla tehtynä.
Kumpikin Integritasin ohjelmistoratkaisu mahdollistaa sen, että samalla henkilömäärällä voidaan tuottaa enemmän oikein kohdentunutta asiakastyötä. Pystymme uskottavasti osoittamaan kummallekin ohjelmistoratkaisullemme myös hyvin merkittävän ja nopean takaisinmaksun (lue lisää artikkeleista, joihin löydät linkit tämän blogin lopussa).
Haasteita horisontissa
Selkeästä takaisinmaksusta ja akuutista säästötarpeesta huolimatta myynti on juuri nyt todella hankalaa. Hyvinvointialuelogiikassa tuntuu tällä hetkellä ilman hankerahoitusta lähes mahdottomalta löytää yksikin euro, vaikka myös hyvinvointialueen johto uskoisi sen säästävän 10 euroa parissa vuodessa.
Yksi ymmärrettäväkin syy tähän toki on. Säästöjen aikaansaaminen edellyttää toiminnanmuutosta. Sen aikaansaaminen on tunnetusti vaikeaa ja vaatii kovaa työtä – ja todella jämptiä johtamista.
Helsingin Sanomissa (HS Visio 9/24) oli loistava artikkeli Kim Scottin radikaalin suoruuden johtamiskehikosta. Ajatus siinä on, että samanaikaisesti:
- Asetetaan selkeät tavoitteet ja uskalletaan vaatia ja seurata niihin pääsemistä.
- Kohdataan työntekijä henkilökohtaisesti. Kartoitetaan laajasti esteet, tuen tarpeet, osaamisvajeet, toimenkuvan epäselkeys ja ylimääräiset tehtävät, jotka tosiasiassa voivat tehdä tavoitteeseen pääsemisen mahdottomaksi. Tehdään toimenpidesuunnitelma näiden muuttamiseksi ja seurataan sen toteutumista yhtä selkeästi ja suunnitelmallisesti kuin numeerisin tavoitteisiin pääsemistä.
Järjestelmämme on lähes alusta asti ollut riittävän hyvä kohdassa yksi. Kohtaan kaksi teemme parhaillaan isoja parannuksia Kim Scottin ajatuksia mukaillen. Tästä voit lukea lisää blogistani.
Askel askeleelta eteenpäin ja parempaan huomiseen uskoen,
Kalle
Kalle Horjamo (DI, tuotantotalous)
toimitusjohtaja