Historian ensimmäinen Vuoden kehittäjäpsykiatri on valittu

Vuoden kehittäjäpsykiatri -kilpailussa etsittiin Suomessa psykiatrian toimialalla toimivaa lääkäriä, joka on toimillaan edistänyt potilaiden laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa osoittaen aloitteellisuutta ja uudistuskykyä toiminnan kehittämiseen. Vuoden kehittäjäpsykiatri 2021 -tittelin voitti psykiatrian dosentti, psykiatri Tero Taiminen.  

– Tieto ilmiannetuksi tulemisesta ja myöhemmin voitosta ilahduttivat kovasti. Pidän molempia osoituksena arvostuksesta sekä psykiatristen neuromodulaatiohoitojen kehittämistä että sairaanhoitajien toimenkuvan monipuolistamista kohtaan, Taiminen kertoo.  

Taimisen siivitti voittoon valintaraadin mukaan hänen uraauurtava ja monipuolinen kehittämistyönsä psykiatristen neuromodulaatiohoitojen, masennuksen ketamiinihoidon ja neuropsykiatrian saralla.  

Tehostettuja palveluprosesseja ja innovatiivisia hoitomuotoja 

Varsinais-Suomessa työskentelevä Taiminen on osoittanut olevansa ennakkoluuloton visionääri, jonka työskentelystä huokuu poikkeuksellinen perehtyneisyys ja laaja yleissivistys. Hän on lääkärinä onnistunut ansiokkaasti jalkauttamaan kehittämisen tulokset osaksi laadukasta potilastyötä.  

– Oli hyvin vaikuttavaa kuulla, että Taimisella on kliinisen kehittämistyön lisäksi konkreettisia näyttöjä palveluprosessien tehostamisesta ja häiriöherkkyyden vähentämisestä, toteaa valintaraadin puheenjohtaja, Solutos Oy:n hallituksen puheenjohtaja, psykiatri Veijo Nevalainen

Tero Taimisen johtamassa Turun yliopistollisen keskussairaalan psykiatrisessa neuromodulaatioyksikössä on ensimmäisenä Suomessa otettu kliiniseen käyttöön psykiatrisia hoitomuotoja, kuten navigoiva sarjamagneettistimulaatio eli rTMS, masennuksen ketamiinihoito sekä tasavirtastimulaatio eli tDCS. Lisäksi sairaanhoitajat on koulutettu itsenäisesti toteuttamaan hoitoja. 

– Pahenevassa psykiatripulassa tämä vapauttaa psykiatrityövoimaa potilaiden arvioimiseen ja hoidon suunnitteluun. Lääkärien roolina on valita kullekin potilaalle parhaiten soveltuva neuromodulaatiohoito ja suunnitella sen toteuttamisprotokolla, Taiminen tarkentaa. 

Koronapandemian aikana Taimisen yksikkö on nopeasti lisännyt potilaiden kotona lainalaitteella toteutettavaa tDCS-hoitoa ja kyennyt siten vähentämään potilaiden käyntejä sairaalassa. 

Tasokas kilpailu sai 14 ilmiantoa 

Vuoden kehittäjäpsykiatri -kilpailu toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kilpailuun sai ilmoittaa psykiatrian, nuorisopsykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkäreitä tai vielä erikoistumisvaiheessa olevia lääkäreitä. Kilpailun järjestäjä Solutos Oy haluaa kannustaa kaikkia psykiatreja ennakkoluulottomaan kehittämistyöhön. 

– Vallitsevat ja edessämme olevat mielenterveyspalveluiden haasteet eivät ratkea, ellemme ole uteliaita hakemaan uusia tapoja tuottaa laadukkaita ja vaikuttavia palveluja, toteaa Nevalainen. 

Ilmiantoja kerättiin vuoden 2021 marras-joulukuussa lomakkeella Solutos Oy:n verkkosivujen kautta. Ilmiantoja saatiin eri puolilta Suomea yhteensä 14. Tasokkaasta joukosta raati valitsi haastateltavaksi kolmen kärjen.  

– Kaikki kolme finalistia ovat tehneet ainutlaatuista ja pitkäjänteistä kehittämistyötä suomalaisen psykiatrian hyväksi ja sen resilienssin lisäämiseksi, mikä teki voittajan päätöksestä todella vaikeaa, valintaraadin jäsen, Solutos Oy:n toimitusjohtaja Kari Lappalainen sanoo. 

Vuoden 2021 Kehittäjäpsykiatri -tunnustuksen lisäksi voittaja Tero Taiminen saa 3 000 euron rahapalkinnon vaikuttavasta työstään psykiatrian toimialalla. Taimisen kilpailuun ilmiantanut erikoislääkäri Carita Elénij palkitaan 200 euron lahjakortilla.  

Finaalikolmikkoon yltäneet lääketieteen tohtori, psykiatri Virpi Leppänen Oulusta sekä lastenpsykiatri Riitta Parkkinen Tampereelta saavat ansiokkaasta kehittämistyöstään erikseen kunniamaininnat. 

Kilpailusivut Solutoksen nettisivuilla.