Toimitusjohtaja visioi, mutta johtaa myös arkea

Integritasin perustaja ja toimitusjohtaja Kalle Horjamo haaveilee yhä siitä, että terveyspalveluiden suunnittelun keskiössä olisi aina yksilön sijasta koko perhe. Sama oivallus johti kymmenen vuotta sitten PIRKKO-ohjelmiston luomiseen.

Ennen sosiaali- ja terveysalalle siirtymistä Kalle Horjamo ehti työskennellä toiminnanohjauksen ja toiminnanohjausjärjestelmien parissa vuosien ajan. Tuotantotalouden diplomi-insinöörille työ oli mieluisaa, mutta lääkärivaimon kautta hän ajautui töihin MedOnelle (sittemmin Attendo ja Terveystalo), missä hän alkoi vetää psykiatrian toimialaa.

– Tuon työn myötä palikat alkoivat yhdistyä. Aloin hahmottaa, miksi tehtaista tulee ulos juuri sitä mitä on tilattu, mutta sote-palveluissa, ja etenkin psykiatriassa, palvelut näyttäytyvät kovin vaikeasti ohjattavina. Kaikista järjestelmistä puuttui tuohon aikaan toiminnanohjaukseen liittyvät toiminnallisuudet, ja tuota aukkoa halusin lähteä täyttämään, Horjamo muistelee.

Pirkon perusajatus syntyi siis aidosta tarpeesta: toimintaa pitää suunnitella, ohjata ja johtaa, ja kaiken tuon tekemisen tueksi tarvittiin uusi sovellus. Psykiatriaa on alana jo pitkään vaivannut vaikeus hahmottaa, montako potilasta on hoidossa, ketkä heitä hoitavat, miten pitkästä hoitojaksosta on kysymys ja millaista hoitoa potilas on saanut aiemmin.

– Resurssien johtamisen ja hoitosisältöjen kannalta perusjärjestelmistä ei ole saatavilla kaikkea olennaista tietoa, Horjamo toteaa.

Visionääristä johtamista

Kun MedOnen riveissä aloitettu työ tuli päätökseensä, Horjamo päätti lähteä edistämään itselleen tärkeitä teemoja oman yrityksen avulla. Sopivat yhtiökumppanitkin löytyivät pian: psykiatrian professori Jyrki Korkeila oli Horjamon väitöskirjaohjaaja ja psykiatri Veijo Nevalaista Horjamo oli seurannut jo pidempään.

– Tuohon aikaan Imatran psykiatria oli varsinainen mallioppilas – siellä oli onnistuttu saamaan kaivattua struktuuria toimintaan, ja Veijo oli tuon onnistuneen johtamisen avainhenkilö.

Integritas (ent. Solutos) perustettiin vuonna 2012. Horjamo muistelee tehneensä yrityksessä aluksi lähes kaikkea ja olleensa samanaikaisesti monissa eri rooleissa. Vuonna 2019 yritykselle valittiin uusi toimitusjohtaja, Kari Lappalainen.

Ymmärrän nyt paremmin, että suurimpaan osaan mahdollisuuksista paras vastaus on ei tai ei-nyt.

– Oli mukavaa vetäytyä hetkeksi toimitusjohtajan roolista ja keskittyä aivan muihin asioihin. Olen visionäärinen johtaja ja innostun helposti niistä mahdollisuuksia, joita näen edessäni. Päivittäisjohtaminen ei ole luontaisesti kaikkein lähinnä sydäntäni, mutta onneksi sain Karilta paljon oppeja myös arjen johtamiseen. Ymmärrän nyt paremmin, että suurimpaan osaan mahdollisuuksista paras vastaus on ei tai ei-nyt, jotta varmistetaan jo olemassa olevan tuotteen ja liiketoiminnan kehittyminen, Horjamo kiittelee.

Tänä vuonna toteutetun liiketoimintakaupan myötä yrityksen nimeksi vaihtui Integritas ja Horjamo astui takaisin toimitusjohtajan saappaisiin. Työssä motivoi eniten se, että Horjamo tietää yrityksensä olevan vilpittömästi hyvällä asialla.

Kohti täydellistä Pirkkoa

Työssään Integritasin toimitusjohtajana tärkeintä on Horjamon mukaan varmistaa järjestelmän kehitys niin, että se tuo asiakkaille yhä enemmän hyötyä joka päivä. Hän uskoo, että seuraavan versiopäivityksen myötä Pirkko ottaa jättiloikan kehityksessä parempaan suuntaan. Prosessi on ollut pitkä, ja Horjamo haluaakin kiittää asiakkaita kärsivällisyydestä sekä kaikista niistä kehitysehdotuksista, joita Pirkko-käyttäjät ovat antaneet.

– Uskon, että Pirkko on varsin täydellinen järjestelmä psykososiaalisten toimintojen johtamiseen ja työkalu, jolla voidaan lisätä hoidon vaikuttavuutta. Lisäksi Pirkko vahvistaa niitä resursseja, jotka ovat jo käytössä.

Pirkon avulla on mahdollista parantaa psykososiaalisten palveluiden laatua ja vaikuttavuutta merkittävästi, ja samalla myös säästää rahaa.

Tällä hetkellä yksi akuuteimmista sote-alan palveluntuotantoon vaikuttavista tekijöistä on hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen. Integritasin riveissä toivotaan, että asiakkaat ymmärtävät, millaisia etuja Pirkon käyttämisessä koko hyvinvointialueen laajuudella voisi olla.

– Pirkossa on paljon sellaista, joka toimii myös psykiatrian ulkopuolella. Se on myös toimiva johtamisjärjestelmä, sillä se osaa jalostaa potilastietojärjestelmässä olevan tiedon suoraan toiminnanohjausta ja resurssien kohdentamista tukevaan muotoon.

Lue lisää Kallen ajatuksia hyvinvointialueiden johtamisesta: https://integritas.fi/hyvinvointialueiden-johtamisen-merkitys-korostuu-laadukas-tieto-seka-resurssit-avainasemassa/